HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.
HOŞ GELDİNİZ
Sn.

Google'dan Oyun Dünyasında Devrim Niteliğinde Adım: Google Stadia

 

Google Stadia, "Oyun nedir?” sorusuna yepyeni bir cevap verme amacını taşıyor. Oyuncular, geliştiriciler ve içerik üreticileri için yepyeni bir platform. Bir konsol, bilgisayar ya da akıllı telefon sınırı bulunmuyor. İstediğiniz her an, her cihazdan giriş yapabileceğiniz ve üst seviye deneyim sunmayı vadeden bir platform.

 

 

Hatırlarsanız Google, 2018 yılında #ProjectStream teknolojisiyle oyunların Chrome tarayıcısı üzerinden stream edilip oynanabilirliğini test etmiş, bu sürece dahil olan oyuncular da testlerin gayet iyi gerçekleştiğini dile getirmişti. Düşünsenize, sıradan bir laptop’unuz var, Chrome tarayıcıyı açıyor ve ardından Ubisoft’un Assassin’s Creed Odyssey oyununu oynuyorsunuz. Hiçbir gecikme yaşanmadan, üstelik 1080p ve 60 FPS değerlerinde. İşte şimdi de bu testlerin ardından asıl ürüne geldi sıra. Yani Stadia’ya.

Yine hatırlarsanız Google, kısa süre önce Jade Raymond’u işe almıştı. Özellikle Assassin’s Creed serisinden tanıdığımız Raymond, Google’ın yeni şirketi Stadia Games and Entertainment’ın başındaki en yetkili kişi. Dolayısıyla hem platforma özel oyunlar üzerine çalışılacak hem de 3. parti stüdyolarla işbirlikleri yapılarak en iyi deneyimlerin ortaya çıkarılmasına uğraşılacak.

Stadia, oyunları seven herkesi bir araya getiren en güçlü platform olmayı hedefliyor

Bir düşünün, şu an oyun oynamak için pek çok farklı platform var. Ev konsollarından bilgisayarlara, akıllı telefonlara kadar pek çok farklı platform. Stadia ise herkesi bir araya getirme düşüncesinde, "tek bir büyük oyun topluluğu” olarak.

Oyun indirmek yok, oyun yüklemek de yok. Sadece tıkla ve oyuna başla

Bunlar tabii ki Google’ın ifadeleri. Geleneksel yöntemlere yakında veda edeceğiz gibi görünüyor. Zira Stadia’da bir oyun oynamak istediğinizde yükleme gibi şeyler olmayacak. Sadece oyun simgesine tıklayacak ve saniyeler içinde oyunun içinde olacaksınız. Diyelim ki YouTube’da bir oyun tanıtım videosu izliyorsunuz. Videoda bir de "oyna” ibaresi olacak ve videoyu izledikten sonra direkt oyuna geçiş yapabileceksiniz.

Tabii Google’ın sesli asistan teknolojisi, Chrome tarayıcısı, bulut servisi, Play Store mağazası ve YouTube gibi servisleri de sahada olup her konuda yardımınıza koşacak.

Oyunda bir bölümde mi takıldınız? Artık dakikalarca çözüm videoları aramanıza gerek kalmayacak

Yetkililer, sunum esnasında bu konuyla ilgili bir Tomb Raider demosu gösterdi. Diyelim ki Tomb Raider’da bir bölümde takıldınız ve çözümü bulamıyorsunuz. Çözümü öğrenmek için oyundan çıkıp, YouTube’a girip dakikalarca arama yapıp video video gezmenize gerek kalmayacak. Çünkü oyun esnasında Google Asistan’a komutlar verebileceksiniz ve o da hem bölümü hem de sorularınızı algılayarak doğru çözümleri size sunabilecek.

Zaten var olan cihazlarınızla oynayacaksınız. Yeni donanımlara ihtiyacınız yok, ama yine de en iyi deneyim için Stadia Controller da tanıtıldı.

Google Stadia’nın en güzel taraflarından bir tanesini yeni bir donanıma ihtiyaç duymadan her oyunu yüksek grafik kalitesi ve akıcılıkta oynayabilecek olmanız. Diyelim ki eski PC’nizde Doom oynuyorsunuz. PC’yi kapatıp aynı hesabınız aktifken bu kez akıllı telefonunuzdan oyuna kaldığınız yerden devam edebileceksiniz. Telefonunuzun pili mi bitti? Öyleyse televizyonunuzdan da devam edebilirsiniz. Üstelik, 4K çözünürlük ve HDR görüntü kalitesinden söz ediliyor.
Tabii Google, en iyi deneyim için Stadia Controller’dan söz ediyor. Tasarımı bir Xbox One gamepad’ini andırmıyor değil. Bu kablosuz gamepad’in üzerinde yer alan tuşlardan iki tanesine dikkat çekiliyor. Bu tuşlardan bir tanesiyle anında oynadığınız oyunun videolarını paylaşabilecekken, diğeriyle de Google Asistan’ı aktif hale getirerek oyunlar hakkında yardımlar alabileceksiniz.

Crowd Play, Cross Platform ve daha pek çok şey…

Crowd Play ile isterseniz canlı oyun yayınlarına izleyici sıfatıyla konuk olabilecek, isterseniz de oynanan oyuna anında dahil olabileceksiniz.
Cross Platform özelliği ise, bildiğiniz gibi destek veren oyunları farklı platformlarda olsanız bile birlikte oynayabilmeniz demek. Google bunu da sunmak istiyor.

Google ve YouTube, oyuncular ve oyun yayıncılarının yıllardır ne kadar ilgi çektiğini biliyordu

Öyle ya, oyunlarla ilgili yazılı içerikler eskisi kadar popüler değil. Hemen her konuda olduğu gibi oyunlarda da video içerikler çok popüler ve tahmin edeceğiniz üzere en geniş video kütüphanesi olarak da YouTube var. Hal böyle olunca Google’dan böyle bir hamlenin gelmesi sürpriz olmadı.
Verilen bilgilere göre dünyada 2 milyarın üzerinde oyuncu var ve her gün yüz milyonlarca kişi, YouTube’ta oyun videoları izliyor. İlginç bir detay da, oyun videoları izleyenler ile oyun oynayanlar arasında güçlü bir bağ yok. İşte Google, YouTube içerik üreticilerinin ve oyun geliştiricilerinin de yardımıyla bu bağı güçlendirmek istiyor.

id Software ve Ubisoft da dahil pek çok firmayla çalışılıyor

Etkinlikte sunum yapanlar arasında id Software’dan Marty Stratton da vardı. Stratton, yeni Doom Eternal’in Stadia’da 4K 60 FPS olarak çalıştığını belirtti ve hatta hazırladıkları demo deneyim alanında oyunun oynanabileceğini de ekledi.

Bunların yanında, sektörün en çok tercih edilen oyun motorları Unreal ve Unity de Stadia’ya tam destek veriyor. Ek olarak, en güçlü fizik motoru Havok da yine platformun destek sunduğu teknolojiler arasında.

2019’da çıkacak olan Stadia, PlayStation 4 Pro ve Xbox One X’in toplamından bile daha güçlü

Google Stadia için AMD, özel bir GPU hazırladı. PS4 Pro’da 4.2 teraflops, Xbox One X’te de 6 teraflops güç mevcutken, Stadia’da ise 10.7 teraflops güç var. Yani iki konsolun toplamından da daha fazla. Linux işletim sistemi üzerine inşa edilen bu platform, Vulkan desteği de sunuyor.

Stadia, Google’ın veri merkezi üzerinden tüm dünyaya açılacak. Bu veri merkezinin ne kadar güçlü olduğunu hayal etmek zor. Tabiiinternet bağlantı hızımızın giderek önem kazandığını söylemeye de gerek yoktur herhalde.

Google, Stadia’yı 2019’da Amerika, Birleşik Krallık, Kanada ve Avrupa’da kullanıma açacak. İlk etapta 4K 60 FPS HDR görüntü kalitesi ve Surround ses kalitesiyle oyunlar sunacak. İleriye dönük planlar çerçevesinde ise, 8K ve 120FPS’nin üzerinde görüntü ve performans kalitesinden söz ediliyor.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.